Combé Markt beroofd via internet van US$ 73.318

Combé Markt beroofd via internet van US$ 73.318

Combé Markt is via het internet beroofd van een bedrag van U$ 73.318. Dit is gedaan door hackers die het e-mailadres, bankgegevens en correspondentie van Combé Markt en haar leverancier, Jetro in het buitenland hebben gekraakt. 

Directielid Radjen Ramsoedit zegt dat hij plotseling werd geconfronteerd met een telefoontje van leverancier Jetro, dat de bestelde lading met handelswaar al klaarstond om verscheept te worden. Toen bleek dat niet betaald is bij de echte Jetro, maar dat het bedrag via de RBC-bank in Paramaribo is overgemaakt naar een bankrekening van de internetcriminelen.

Natrekken
Ramsoedit vertelt dat er al jaren een handelsrelatie bestaat tussen zijn bedrijf en Jetro. Op een gegeven moment is via het internet aan Combé Markt gevraagd een andere rekening te gebruiken, omdat er iets mis zou zijn met de rekening waarop normaal de betalingen worden overgemaakt. “We hebben het tot drie keer nagetrokken, met de gegevens die we hebben van Jetro. Alles klopte. We hebben toen het geld overgemaakt op de nieuwe rekening van, volgens ons, onze handelspartner Jetro.”

Toen de echte vertegenwoordiger van Jetro contact maakte over de betaling voor de bestelde goederen, was het al te laat. Het geld was overgemaakt naar de hackers. “Ik zei dus aan Jetro dat ze ons zelf via het internet hun gegevens hebben gegeven en een nieuw rekeningnummer. Tot mijn schrik kreeg ik te horen dat ik nooit met de echte Jetro zaken heb gedaan, maar met internetdieven”, zegt Ramsoedit.

De zaak is intussen in onderzoek bij de RBC bank en ook de Amerikaanse ambassade doet onderzoek. Ramsoedit adviseert andere handelaren extra alert te zijn en bankgegevens uitputtend na te trekken op hun juistheid.

 

 

 

 

Comments are closed.