Girls in ICT Day 2015

Donderdag 23 april 2015 was het weer internationale Girls in ICT Day!

Deze dag is bedoeld om extra aandacht te besteden aan de rol en potentie van vrouwen in de ICT-sector. Want laten we eerlijk zijn… ICT needs girl power!

Girls in ICT Day Suriname 2015In samenwerking met  het Ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme hebben we dit jaar het evenement Innovative Girl Power georganiseerd. Zo’n 110 meisjes, van 6 verschillende scholen, uit de 5e en 6e klas van het basisonderwijs hebben hierdoor meer kennis kunnen nemen van ICT. Doelstelling hierbij was dat de meisjes inzien dat de ICT-sector ook hen veel mogelijkheden kan bieden voor een toekomstige carrière. En daar zijn we zeker in geslaagd.

Bij binnenkomst in het Telecommunicatie Onderzoeks- en Opleidingscentrum (TOC) van Telesur keken de leerlingen nieuwsgierig om zich heen. Zij hadden op dat moment geen idee van wat hen te wachten stond. Onder het genot van een hapje en een drankje konden ze even rustig bijkomen van de busreis. Om ze alvast in de stemming te brengen werden ze vermaakt met een aantal filmpjes over de invloed van ICT op ons (toekomstige) leven, aangeboden door Infotrans. Na de formele opening en inspirerende videoboodschappen van minister Falisie Pinas en secretaris-generaal van CANTO mevrouw Regenie Fraser was het tijd voor de leerlingen om aan de slag te gaan.

Er stonden 3 leuke activiteiten voor de meisjes op het programma. Onder begeleiding van Stichting Code for SU hebben ze spelenderwijs de basisbeginselen van programmeren mogen verkennen, middels het Hour of Code principe. TMIL heeft de leerlingen laten zien dat digitale games behalve leuk zijn om te spelen ook leuk zijn om te ontwikkelen. En Stichting Probitas heeft de meisjes onderworpen aan een ICT-quiz, waarbij een mooie prijs te winnen viel. Deze quiz is uitgevoerd met de online tool Kahoot. Deze tool viel ook bij de aanwezige docentes erg in de smaak. Dat was deels ook de opzet, want met Kahoot kan men in de klas op een interactieve en innovatieve manier de geleerde lessen toetsen.

Girls in ICT Day Suriname 2015

De leerlingen hebben zeer enthousiast aan alle activiteiten deelgenomen en zichtbaar genoten van het evenement. Als kers op de taart mochten ze ook nog een certificaat in ontvangst nemen, uit handen van de directeur van het ministerie van TCT, mevrouw Thelma Douglas-Pinas. En de winnaar van de quiz? Dat is de St. Ferdinand School geworden. Zij krijgen van Stichting Probitas 5 complete computersystemen aangeboden, inclusief plaatsing en onderhoud, zodat ze ook op school verder kunnen gaan met het ontwikkelen van hun ICT-vaardigheden.

Girls in ICT Day Suriname 2015

De ICT Associatie heeft zich voor Innovative Girl Power ingezet, omdat zij het belang van meer vrouwelijke human power in de ICT-sector beaamt en dit evenement aansluit bij een aantal van onze doelstellingen, namelijk het vergroten van ICT-awareness en het verkleinen van de kloof tussen onderwijs en bedrijfsleven.

Comments are closed.