ICT Associatie Suriname feliciteert Datasur met opening datacenter

ICT Associatie Suriname feliciteert Datasur met opening datacenter

Het Bestuur en de leden van de ICT Associatie Suriname (ICT-AS) feliciteert Robert Hahn, Algemeen Directeur van Datasur, voorzitter van de ICT Associatie, Datasur en Telesur met de opening van het Datasur datacenter. Vier jaar geleden besloot de directie van Telesur om, gelet op de ontwikkelingen en de veranderende vraag in de ICT markt, een datacenter op te gaan zetten. Gisteren, 5 december 2016, was het zover. Het datacenter van Datasur werd officieel geopend. Het datacenter maakt het mogelijk dat Surinaamse websites in Suriname gehost worden. Veel websites worden nu nog gehost in de USA. Het is nu ook mogelijk om internet vanuit Suriname aan te bieden. Met de komst van het eigen datacenter zullen internetverbindingen binnen Suriname uiteindelijk substantieel worden versneld. 

In het Datasur datacenter wordt informatie digitaal opgeslagen, beheerd en, afhankelijk van de soort informatie, gedistribueerd. Informatie van universiteiten, bedrijven, instellingen en websites worden er gehuisvest en onderhouden (webhosting). De informatie in het datacentrum wordt via netwerken en internet toegankelijk gemaakt voor derden. De meeste Surinaamse websites worden nu nog gehost in het buitenland, met name in de USA. Datacentra fungeren ook als verbindingspunten in de wereldwijde web van internet. Hoe meer centra hoe kleiner de afstand tussen hen wordt, wat internet sneller maakt.

Ook ‘onder de motorkap’ ziet het er heel indrukwekkend en zeer geavanceerd uit. Datasur zal als een katalysator werken in het proces van Telesur om meer internet en telefoondiensten aan te bieden, en om de internetsnelheid te vergroten.
Er is ruim vier jaren gewerkt aan het opzetten van het Datasur datacenter. Met de investering is een bedrag gemoeid van ongeveer 4 miljoen USD dollar. Het datacenter voldoet aan alle internationale standaarden, het is gevestigd op een afgelegen locatie op Santo Boma en is zwaar beveiligd, fysiek en virtueel. Alle mogelijke voorzieningen zijn getroffen voor cyberaanvallen als die ooit mochten komen, deelt Robert Hahn, algemeen directeur van Datasur mee. Er wordt 24×7 uur gemonitord.

De vooruitzichten zien er heel goed uit, zegt Steve Tjitrotaroeno, de Chief Innovation Officer van Telesur. “De komende maanden gaat u nog meer van ons horen. Vanaf vandaag is het mogelijk om internet van Suriname aan te bieden,” zegt hij trots. “Hosten in het buitenland is niet langer nodig. ICT en internet gaan een steeds grotere rol spelen in Suriname. Een eigen datacenter is meer dan nodig.”

Met Datasur is Suriname in een positie beland om ook buitenlandse websites en andersoortige data te huisvesten. Het bedrijf is al een tijdje operationeel. Schurman Advocaten, FinaBank, Spang Makandra en Bnets zijn enkele van de eerste bedrijven die hun websites en data hebben ondergebracht (hosten) bij het “veilige, zwaar bewaakte, vertrouwd flexibel, snel en innovatieve” Datasur.

Comments are closed.