Telesur en EBS werken samen voor betere verbindingen

Telesur en EBS werken samen voor betere verbindingen

Mike Antonius, waarnemend directeur van Telesur en EBS-topper Rabin Parmessar wisselen de getekende documenten uit. (Foto: Raoul Lith)

Het Telecommunicatie Bedrijf Suriname (Telesur) voert reeds twee maanden een pilot uit van het ‘nationaal breedband programma’ in Doekhieproject. “De resultaten zijn heel succesvol. In die omgeving halen we makkelijk snelheden van 40 mb download en meer dan 4 mb upload. Het geeft alleen maar aan wat er nog meer kan gebeuren,” zegt Mike Antonius, waarnemend directeur van Telesur trots. Telesur en de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) hebben maandag officieel de samenwerkingsafspraken ondertekend om het project landelijk uit te voeren. 

De huidige internetdienstverlening gaat sinds 1981 over een kopernetwerk, wat tot nu toe vrij stabiel is geweest, zegt Antonius. “Alleen is het bedrijf nu op de maximale benutting ervan en is het tijd om te kijken naar andere en meer mogelijkheden”. Het is volgens hem de bedoeling om meer bandbreedte te leveren aan huishoudens, niet alleen om te downloaden maar ook om te uploaden. Antonius legt uit dat met fiber gewerkt zal worden, en hiermee moet het bedrijf in staat zijn meer te leveren dan het kopernetwerk. De glasvezel verbindingen kunnen snellere verbindingen leveren. Deze glasvezel verbindingen worden aangebracht op de infranetwerken (elektriciteitsmasten) van de EBS.

Rabin Parmessar, directeur van de EBS, zei dat het tijd heeft genomen om zijn staf te overtuigen van deze samenwerking. De #EBS heeft reeds lang een infrastructuur met glasvezelkabels, wat een enorm groot voordeel is voor #Telesur. “Het is zonde als Telesur het zelf opnieuw moest doen, waarom zou je dat doen?” Het gaat volgens Parmessar om een samenleving. “Als we doubleren, is het verlies voor de samenleving, want het komt uit dezelfde staatskas”.

Het is de bedoeling dat ook met de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij wordt samengewerkt, bijvoorbeeld door de bedrijven allemaal in één gebouw te vestigen, de grote inkopen aan elkaar te koppelen voor schaalvoordelen en expertise te delen op het gebied van bijvoorbeeld ICT en administratie. Er is inmiddels al meer dan 160 kilometer glasvezel aangelegd, zegt Parmessar. De ondertekening wil dus niet betekenen dat er nu pas begonnen wordt.

Raoul Lith (StarNieuws)

__________________________________________________________

Eerder verschenen artikel over dit onderwerp:

Telesur hangt glasvezelkabel in EBS netwerk

PARAMARIBO – Het is sneller en goedkoper. Daarom wil Telesur zijn glasvezelnetwerk ophangen in het distributienetwerk van de EBS. Partijen zijn nu bezig na te gaan hoe dit project moet worden uitgevoerd. Daarmee stapt de telecomprovider af van zijn eerdere voornemen om de lijnen voor meer dataverkeer ondergronds te doen lopen.

De krant verneemt dat de zaak in feite rond is en nu wordt nagegaan hoe het initiatief in de praktijk moet werken. De komende week hopen deskundigen oplossingen op tafel te kunnen leggen. Wanneer het project moet starten is nog onduidelijk, maar het moet op korte termijn van start gaan. Bij geen van beide bedrijven bleek de bereidheid om over het project te praten erg groot.

In elk geval blijken deskundigen blij te zijn met wat zij horen. Rahit Doekhie, voorzitter van de E-government commissie van de overheid zegt dat dit vroeger niet mogelijk was. “Glasvezelkabels waren niet flexibel. Nu heb je ‘flex fiber’ die de kabel erg flexibel maakt en het in de lucht ophangen mogelijk maakt.” Hij rekent uit dat als de kabel niet meer ondergronds hoeft, het in een gebied drie tot vier keer sneller kan worden aangelegd. “Het enige wat ik mij afvraag is hoe men om zal gaan met de palen die zo vaak kapot worden gereden.”

Doekhie meent dat de lang verwachte landelijke breedband capaciteit, goed is voor de economie. In die stelling vindt hij ondersteuning bij ICT-provider Span Makandra. Directeur Vincent Kenswil zegt dat hoe eerder breedbandverbindingen overal mogelijk zijn, hoe beter dat is. “Zolang de kwaliteit beter en het tarief goedkoper is, is het een voordeel.” Kenswil en Doekhie geven aan dat de beschikbaarheid van meer data altijd voordelig is voor bedrijven, los van de toegenomen mogelijkheden voor burgers.

Lees meer: Telesur hangt glasvezelkabel in EBS netwerk – DWTonline.com http://www.dwtonline.com/de-ware-tijd-online/laatste-nieuws/2016/05/14/telesur-hangt-glasvezelkabel-in-ebs-netwerk/#ixzz4Qq5aJNik

Comments are closed.